Az őribükkösdi ikervár

Dél-Burgenland területén, a régi Vas vármegyében található kevés igazoltan német eredetű településnevek egyike Buchschachen, ami magyarul ‘bükkerdő’ jelentésű. A középkorban “magyarul” Sahnak hívott helység az újkorban kapta a magyarosított Őribükkösd nevet, mellyel az ún. Felső-Őrséghez, Felsőőr (Oberwart) környékéhez való közelségét kívánták a névadók kifejezésre juttatni.

A falu keleti szélén két – egymástól alig több mint 200 m-re épült – középkori vár helye található az erdőben.

oribukkosd-tp

A nyugatibb és alacsonyabb fekvésű a Taborhöhe, a keletibb és magasabb elhelyezkedésű a Schlossriegel. Teljesen egy kaptafára készültek:

oribukkosd-1

oribukkosd-2

Wolfgang Meyer szép felmérései!

A Taborhöhén 1989-ben Karl Kaus ásatást is végzett. Előkerült a középső boronaszerkezetű fa torony kő alapozása, a védett peremét határoló palánkot is sikerült megfognia. A tárgyi leleteket a 13. század második felére találta jellemzőnek. Időbeli egymás utániságot feltételezett azon az alapon, hogy a rövid életű nyugati várat egy idő után váltotta volna a talán hosszabban élő, a nép ajkán kastélynak nevezett társa.

Szerencsénkre 2 érdekes oklevél is ránk maradt, melyekből – legalább – két itteni várról szerzünk tudomást. Az 1263-ban keletkezett régebbi diploma elárulja, hogy Köveskúti György birtokában volt itt egy torony. Az 1274-ben íródott, de az 1270/71-es cseh-magyar háború idejére visszautaló oklevélből pedig arról értesülünk, hogy Sahi Péter, Wolfer és Eck (szép német nevű birtokosok) az akkoriban Ausztriát is uraló cseh királyhoz csatlakoztak s árulásuk miatt elvesztették a birtokukat  a rajta található várhellyel egyetemben s azt szintén Köveskúti György kapta meg V. István királytól.

Tehát – amennyiben nem keresünk harmadik várhelyet, akkor azt kell gondolnunk, hogy az egyikhez Köveskúti György 1263 előtt valamilyen ismeretlen jogcímen (házasság?) jutott hozzá s a kettő közül ez csakis a Schlossriegel lehetett. A Taborhöhe pedig már 1270 előtt is elhagyott várhely (locus castri) volt.

Egy biztos, Őribükkösd várai az általam preklasszikusnak nevezett várak fejlett, kései csoportjába tartoznak. A fent elemzett időrendi adatok arra utalnak, hogy mégis korábbiak voltak, mint azt a konkrét adatok nélkül feltételezhettük volna.

feher-alap

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s