Kismegyer

A Győr egyik külvárosát jelentő Kismegyer az 1809. június 14-én vívott napoleoni csata helyszíne volt. Innen, a kis dombtetőn épült kápolna mellől irányította a végül vereséget szenvedő Habsburg-csapatokat János főherceg. Onnan lehetett ugyanis szépen belátni az egész harcteret.

Korábban ugyanott a török hódoltság idején Győr erődvárosának egyik elővára (vagy inkább előváracskája) volt, a beszédes nevű Tarisznyavár. Az elnevezés arra utal, hogy elemózsiával megpakolt tarisznyával jöttek ki ide megfigyelni a székesfehérvári törökök részéről esetleg fenyegető portyákat.

Még régebbi múltja is van azonban a mesterségesen összehordott dombnak! Igaz, írott adatunk csak egy van s az sem teljesen direkt. A krónika szerint Salamon király 1073 őszén Székesfehérvárról jövet egy darabig Megyer falujában tartózkodott. Innen ment tovább a Rábca (Répce) folyó felé – azaz Hegyfalura, majd a Rába melletti Ikervárra.

Alaposan feltételezhető, hogy mind a három helyen királyi udvarház állt abban az időben. Ezek szimbolikus eleme volt a mesterségesen felhalmozott domb s a rajta álló torony. Hogy manapság hasonlót lásson az ember, Windsorig kell elmenni!

Régészetileg egyelőre mindhárom helyszín kutatatlan. Feltárásuk nagyban bővítheti majd ismereteinket 11. századi királyaink vidéki udvarházairól.

Az akkoriban még szabadon álló domb a 2. katonai felmérés térképén:

kismegyer-2

A tetején kis kápolna áll, ki tudja mióta? Körülötte Kismegyer régi temetője található:

kismegyer-kat

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s