Lébény-Várhely

A Rábca mentén egy szigeten épült – amúgy ismeretlen történetű – vár emlékezetét őrzi a Várhely-sziget neve. Csakúgy mint a mellette lévő Vármöge-sziget és valamivel távolabb a Vártő helynév (utóbbi elvileg egy másik vár miatt is keletkezhetett, de ez kevéssé valószínű).

Mindez egy 1775-ben készült térképen:

lebeny-1775

A falu ősidők óta a híres Győr-nemzetség birtoka volt. Pot és Csépán – mindketten később nádorok – alapították itt a ma is álló templomú Szent Jakab apátságot. Hogy a várat a nemzetség melyik tagja és mikor építhette, arról fogalmunk sincs. Leginkább a 11-12. századra tippelhetünk! Hogy miért, majd a holnapi bejegyzésemből kiderül.

A szigeten még nem jártam, de a térképen látható formája és mérete alapján az Árpád-kori “preklasszikus várak” egyike sejthető itt:

Lébény-Várhely 1.JPG

Igazán jó műholdképet sem találtam eddig róla. Ha valakinek nagyobb szerencséje volt, kérem tájékoztasson róla. A Bing Maps képe:

lebeny-varhely-bm

tamogatas-2016

Reklámok

Lébény-Várhely” bejegyzéshez ozzászólás

   • És akkor mi lehet a jobb alsó sarokban? A legfelső térképen írt “Várhely” az alsó képen lévő erdősáv, a régi meder jobb oldalán van, a középső térképen lévő gátőrház helyén, ahol legalább kétszeres sáncnyomokat látni, ami egy gátőrháznak furcsa.

 1. A nyom túl szép. Inkább valami jármű keréknyoma lehet. Az is látszik, ahogyan lement a töltésről. A várhely a kép közepére esik (a régi térkép nem északolt)!

  Válasz
 2. A Google Earth szerint az a jármű 2011. szeptemberében, 2012. augusztusában és 2014. júniusában is ugyanott ment centire… Ráadásul meglehetősen hasonlít a pocsaji második rajzhoz méretben is.

  Válasz
  • A helyszínt persze, amint lehet meg kell majd nézni. Most csak logikai alapon mondom, hogy valószínűleg a gátőr terepjárója rendszeresen ott szokott megfordulni. tehát azzal magyarázható az eltérő időpontú képeken egyaránt látható jelenség.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s