Pat nádor vára (Pottenburg)

A Pozsonyt Hainburggal összekötő útra tekint le a Königswart-hegy oldaláról a ma németül Pottenburgnak, népiesen Hasenburgnak nevezett tekintélyes várrom. A magyar köztudatból teljesen kimaradt, miután már a középkor végén – ismeretlen okból és körülmények között – átkerült Alsó-Ausztia tartományhoz.

Pedig a neve alapján Győr nembeli Pat nádor (1209-1212) építtette, a lébényi monostor egyik alapítója. (A másik a fivére, Csépán szintén nádorságot viselt és egyike volt a király gyilkosság áldozatául esett helyetteseinek. Feltételezik, hogy a II. Endre politikájával elégedetlen személyek ölték meg 1209-ben.)

A Győr nemzetség Pattól származó Óvári ága IV. László uralkodásának utolsó éveiben elveszítette Moson megyei birtokait. A várról magyar okleveles adataink 1278, 1324, 1401 és 1436 évekből vannak.

Magyarul talán Pat várának, vagy röviden Patnak, még inkább Pátnak mondhatták. Bár ilyen írott adatunk nem maradt fenn! Lásd az ugyancsak a nádor által telepített Fertő-menti Pátfalu (Potesdorf) – párhuzamos magyar és német nevét. Moson már a középkor óta a leginkább németek lakta vármegyék közé tartozott, így nem csodálkozhatunk, hogy a felsorolt magyar oklevelek is kivétel nélkül a Pottenburg alak – persze pontatlanul leírt – változatait tartalmazzák (Potunburg, Potenburch, Botonburk, Wottenburgck).

A vár helye (Ruine des öde Schloss felirattal) a harmadik katonai felmérés eredeti szelvényén:

potvar-3

Periodizált alaprajza:

pottenburg

Tegnap említettem Lébény-Várhely kapcsán, hogy azt nem az apátsággal párhuzamos, hanem annál korábbi használatúnak vélem. Nos, a magyarázat egyértelmű: a 13. század elején már az új típusú, “klasszikus várak” kezdtek épülni, mint Pottenburg. Ezek egyik legkorábbi hazai példánya éppen ez a vár!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s