Tokaj három vára

Viszonylag közismert, hogy a történelmi tokaji vár nem az egyetlen középkori erődítmény volt a város területén. Az Óvár utca neve a mai Finánc-dombon állt, 1283-1290 között épült késő Árpád-kori – Kőrévnek nevezett, kisméretű várra utal. A főként írott forrásokból dolgozó történészek, nyelvészek ezt automatikusan azonosnak vélték az Anonymus által a honfoglalás történetében említett Hímesudvar nevű földvárral is. Pedig erre semmi alapjuk nem volt!

Ugyanez a “vakság” akadályozta meg a régi tokaji “földvár” helyének eddigi eredménytelen keresését is. Pedig, ha a helyéről tudósító 1555. évi adatot figyelmesen elolvassuk s mellette elővesszük a térképet és a szimpla logikát is, az teljesen nyilvánvaló!

Íme: “a régi földvár helyén, amely a Bodrog folyó fölött a hegyen van, ennek árkaiban erődítés készült”. Innen éjjel-nappal lőtték a Bodrog bal partján épült történelmi vár kapuját. Teljesen egyértelmű, hogy ez a hely nem lehet azonos a Finánc-dombbal (az Óvár helyével), mert egyrészt az nem a Bodrog, hanem a Tisza fölött van. Másrészt pedig jóval messzebb esik az ismert tokaji vártól, mondhatjuk a korabeli ágyúk hatásos lőtávolságán kívül. Ráadásul a vár egykori nyugatra néző kapuját onnan csak oldalvást lehet látni, nem szemből. Harmadrészt pedig a szimpla logika is azt diktálja, hogy ha valamit ágyúval akarunk hatásosan  lőni, azt minél közelebbről tesszük.

Tehát megvan az anonymusi Hímesudvar régi “földvárának” helye!

tokaj-3-vara

A ténynek önmagán messze túlmutató jelentősége van! (holnap folytatjuk)

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s