Hímesudvar

Tokaj legrégibb vára a később Sáncnak nevezett magaslaton, a város északi szélén volt. A közvetlenül alatta húzódó Váradi utca neve is vele hozható kapcsolatba. Megjegyzem ‘várad’ helyneveink aligha az amúgy zseniális Györffy György által felvetett ‘kis vár’ értelműek. Még akkor sem, ha látszólag a tokaji példa is ezt erősítené! Hátterükben a türk ‘ordu’, azaz fejedelmi, vezéri udvarhely állhat. Ennek szláv megfelelője a ‘dvor’ és a tőle aligha független magyar ‘udvar’ – meg a ‘várad’ is. Tehát ilyen értelemben lehet magyarázni az Árpád-kori Hímesudvar és a kora újkori Váradi utca neveket is.

Egy biztos, Anonymus idején már ismeretlen történetű, régi várhely volt, melynek már csak az érdekes Hímesudvar neve élt. Erről sem tudnánk, ha a nagy névtelen nem örökíti azt korunkra!

Helye azonban még a 16. században is jól látszott. Még egy korabeli ábrázolása is fennmaradt a Tokaj 1565-ös, Schwendi Lázár-féle ostromát ábrázoló egyetlen hiteles (!) metszeten. Sajnos a 20. századi kőbányászás a hegyet majdnem teljesen elpusztította, csak keleti végződésén maradt meg egy minimális részlete, az sem teljesen érintetlenül. Mégis ez a kis darab talán esélyt ad majd egy régészeti kutatásra.

A műholdképre rájelöltem (a keleti kör az ismert tokaji vár helye, melyet Schwendi tüzérei Hímesudvar helyéről is lőttek):

tokaj-himesudvar-bm

Ugyanez térképen a kőbánya helyén kialakított mai fesztiválkatlannal:

Tokaj-Hímesudvar tp

Az -udvar nevű várak kérdésének továbbgondolását holnap folytatjuk!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s