Kerekudvar

A tokaji Hímesudvarhoz hasonló nevet keresve, elsőként a mai Jászfelsőszentgyörgy határában található, Zagyva-menti Kerekudvar jutott eszembe. Györffy György történelmi földrajzában azt írja róla, hogy a neve alapján királyi udvarhely lehetett.

Ugyanezt gondolta ő is, meg sokan mások az összes -udvar végződésű, illetve Udvarhely és Udvard helynevünkről. Tulajdonképpen ez akár igaz is lehet(ne). Csak az a gond, hogy példának okáért egyetlen Udvarhelyről sincsen konkrét történeti adatunk. Egyik királyunk itineráriumában (ismert tartózkodási helyei között) sem szerepel, hogy valaha is jártak volna bármelyiken. Ha logikusan közelítjük meg a problémát,akkor kétféle magyarázat jöhet szóba:

Adataink 1200 előtt minimális számban ismertek, azok csak esetlegesen maradtak fenn. Tehát a feltevés ugyan jogos, de a fennmaradt források csekély mennyisége megmagyarázza a konkrét adatok hiányát.

Vagy valami gond van az elképzelésünkkel? Utóbbi lehetőség viszont már olyan messzire visz, hogy e szűk keretben azt nem ma fejteném ki. Ami előrelépést jelenthet, a helyszíni régészeti kutatás volna. Persze az is csak abban az esetben, ha nem bizonyos dogmák fogságában értelmezzük a feltárt leleteket és a megfigyelt jelenségeket.

Kerekudvar-Várdomb méretét, elhelyezkedését tekintve is hasonló Hímesudvarhoz. A különbség az, hogy előbbit semmilyen forrásunk sem említi konkrétan várként:

Kerekudvar tp

Hogy mégis eláruljak valamit a lehetséges megfejtés irányáról: a magyar történelem egész korai fejezete teljes újragondolásra szorul! Nem én fedeztem ezt fel, hanem Vékony Gábor és Makkay János. A valóban zseniális Engel Pál is megsejtette, hogy bizony nekik lesz igazuk, de az ún. “tudomány” hazai fő sodrának képviselői persze zömmel még a régi pocsolyában tocsognak.

tamogatas-2016

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s