Somogyudvarhely

Az előző napokban elemzett Hímesudvar és Kerekudvar után ma egy ‘udvarhely’ következik. A Dráva-menti község a középkor ismert részében a csurgói johannita uradalom része volt. Valószínűleg férje 1162-ben bekövetkezett halálát követően juttatta a csurgói birtokot Eufrozina királyné a johannita lovagok magyarországi, székesfehérvári központi rendházának.  Azonban itt Udvarhely már csak egyike volt az uradalom falvainak!

Erről jut eszembe, hogy miként is kell értelmeznünk az ‘udvarhely’ helyneveket? Vajon egy funkcionáló udvarház helyének (hasonlóan mondjuk a vásár helye értelmű ‘vásárhely’ nevekhez), avagy inkább egy már megszűnt, elpusztult udvar hűlt helyének?

A somogyudvarhelyi eset inkább az utóbbira utalhat. Tehát az ‘udvar’ alighanem sokkal 1162 előtt funkcionálhatott s emléke már csak a helynévben létezett.

A dombon a szintvonal által jelzett keresztirányú árok erődítés nyoma lehet. Azt viszont nem tudjuk, kapcsolatban volt-e a falunak nevet adó ‘udvarhellyel? Hogy biztosabbat mondjunk, ahhoz egyrészt helyszíni vizsgálatokra, másrészt általában az udvarhelyek további elemzésére lesz szükség.

Somogyudvarhely tptamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s