Kolonvár kérdése

Ha igazi “állatorvosi lovat” keresünk a régi magyar várak témakörben, akkor erre a kétes dicsőségre leginkább esélyesek közt tarthatjuk számon Kolon esetét. Ugyan már egy 1009. évi oklevél is kifejezetten várként említi, mint  a későbbi Zala megye (mások szerint Zala+Somogy) központját. Igaz,  a későbbi adatok már kivétel nélkül zalai várispánságról és Zala vármegyéről szólnak. Nem mintha a zalavári vár Árpád-kori dolgai probléma mentesek lennének…(de arról majd egy más alkalommal).

A természetesnek az tűnik, ha Kolonvárat a későbbi Kolon mezőváros területén keressük. Minden más megoldás akkor jöhet szóba, ha végképpen nem leljük. Ma már hiába keressük persze a térképen Kolont. Az a hódoltság korában végképp elpusztult és határa Balatonmagyaródéba olvadt. Templomának helyét 1970-1971-ben ásatással is kutatták. Ebből tudjuk, hogy konkrétan hol helyezkedett el.

A török időkben kisebb erődítménnyé, őrhellyé (skartház) építették át. Ennek azonban a kis felületekre kiterjedő kutatás még nem fogta meg a nyomát.

Az, hogy valamit nem találunk, mindig óvatosan értékelendő. Különösen szerencsés tartózkodni a (látszólagos?) negatív eredményből levont messzemenő következtetésektől.

Száz szónak is egy a vége, magam Kolonvárat továbbra is az egykori Kolon területén keresném. A leginkább szóba jöhető helyszín az északi karika, tőle délre a mezőváros templomának a helye:

Kolon tp 17

A Google utcaképén mintha erősen beszántott árok nyoma látszódna:

Kolon sw 2

tamogatas-2016

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s