Pápoc mezőváros esete

A Rába-menti Vas megyei település a középkorban mezővárosi jogállást élvezett. A fogalom a kerített város ellentéte. Legalábbis elvben. Zavarba ejtő körülmény ugyanis, hogy egy 1476-os oklevélben a Hostath utcát említik.  A németből átvett hostát kifejezés ugyanis egyértelműen külváros jelentésű. Utóbbi viszont feltételezi a belváros meglétét is.

Vagyis a mezővárosok némelyike is körbe volt kerítve. Ezt Vas megyében Csepreg, Sárvár, Monyorókerék (Eberau) esetében jól ismertük eddig is. Ami némiképpen meglepő, hogy a hozzájuk képest jelentéktelen – ma 400 lakosú Pápoc is be volt kerítve! Persze a mai kisközség középkori jelentőségére felhozható, hogy 1359-ben koldulórendi kolostort és mellette külön társaskáptalant is alapítottak benne. Mellette zajlott le 1403 első felében a Zsigmond király hívei és az ellene fellépő lázadók közti jelentős csata is.

Mindezt csak azért említem, mert néha egyetlen adatból is messzemenő további következtetéseket lehet levonni. Például el lehet gondolkodni, hogy Magyarországon vajon mióta és milyen okból erődítették meg a mezővárosokat?

Az első katonai felmérés térképén még látható a középkori plébániatemplom helye is városka délkeleti szélén:

Pápoc 1.jpg

A második felmérésen már a templom hűlt helye látható. A Hostath utca talán a keletre kivezető út mentén lehetett.Ott látható egy a mezőváros központi tömbjéből kilógó rész:

Pápoc 2.jpg

 

tamogatas-2016

Reklámok

Pápoc mezőváros esete” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kedves József!
  A fenti írásnak van pár problémája:
  – Miből következik Pápoc (mint oppidum) kerített volta?
  – A hóstát (haustat, hostath) = külváros feltételezés sem feltétlenül áll fenn (http://nyelvor.c3.hu/period/1403/140310.pdf ) ; a pápoci hostath mint utca sem igazán van rendben (DL88581).
  – Az említett csata valóban 1403-ban volt, de nem az év tavaszán, hanem Nápolyi László zárai koronázását követően.
  – A plébániatemplom mind a két térképen látható (a település központi részén) ; az első térképen található kereszt temetőt jelöl. A Szent Miklós templom helyét Erika sem láthatta, mert az nincs feltárva (ez egyébként a középkori Miklósfa Pápoc felé eső végén keresendő).

  Válasz
  • Kedves Zoltán!

   Összetett kérdések ezek…a “pápoci” csata közelebbi időpontjával nem foglalkoztam, de az nem is tartozik szorosan a témához. Véleményem az, amit leírtam. Az első felmérés kő templomot jelöl,nem temetőt. Körülötte alakult ki az utóbbi, természetesen. A hostát egyértelműen külvárost jelent… A Szent Miklós templom helye is a szentmiklósi temető!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s