Feketetót vára

A középkori Tóti Fekete- előtagja azzal a ténnyel kapcsolatos, hogy a Fekete-Körös mellett található, a történelmi Bihar vármegye keleti, ma Romániához tartozó részén (többségi nyelven: Tauţ). Amikor 1316-ban tudomást szerzünk létezéséről, a Becsegergely nembeli Apa fiainak a birtokában volt.

Erről a nemzetségről a krónikák – minden bizonnyal tévesen – azt írják, hogy francia eredetű lett volna. Azonban inkább csak olyasmivel kell számolni, hogy valamelyik francia származású magyar királyné udvarában lehettek udvarhölgyek a rokonságból származó leányok. Amúgy, aki az Apa névből az erdélyi fejedelmet is adó Apafy családra asszociál, az jól következtet. Ők is meg a nem kevésbé híres bethleni Bethlenek a Becsegergely genus leszármazottai voltak.

Mindezt csak azért fejtettem ki, mert teljesen természetes, hogy ennek a társadalmi rétegnek a tagjai birtokolták országszerte az Árpád-korban a feketetótihoz hasonló, kisméretű – általam preklasszikusnak nevezett – várakat. Az pedig külön örvendetes, hogy Biharban, az Alföldön is egyre többet sikerül azonosítanunk. Ez a tény azt igazolja, hogy nem volt lényeges eltérés a középkorban a jobban ismert dunántúli, felvidéki, vagy erdélyi, szlavóniai tájakhoz képest az Alföldön sem.

A vár Szabó Tibor által készített felmérése, Kőnig Frigyes interpretációjában:

Feketetót

A hely műholdképe:

Feketetót mh

Térképen jelölve:

Feketetót tp1

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s