Feketebátor és Talpas

A két szomszédos falu közt folyik a középkori Bihar és Zaránd megyék határát is képező Fekete-Körös. A jobbparti Feketebátor Biharhoz, míg a balparti Talpas Zaránd (utóbb Arad) megyéhez tartozott. A “magyar Tacitusnak” is nevezett kiváló történetíró, Forgách Ferenc kortárs művében, majd tőle átvéve utóbb Istvánffy Miklós is Talpas erősségének 1554. évi ostromáról írt beszámolót. A Toldyak várát Zaberdinus (Zabardy) Mátyás váradi püspök, egyben Ferdinánd király (1526-1564) alföldi főkapitánya kemény ostrommal foglalta el. A várat vitézül védő Porkoláb Dénes várnagyot ott a helyszínen nyakaztatta le, míg a vár birtokosát, Toldy Ferencet, teátrális körülmények között, mint lázadót Várad főterén.

A korabeli adóösszeírásokból azonban tudjuk, hogy Talpas birtokosa akkoriban özvegy Székely Ferencné volt, míg Toldy Miklós kastélya a szomszédos Feketebátorban állt. Vagyis olyasmit kell tennünk, amit általában nem illik. Felül kell bírálnunk a forrásban olvasottakat. Alighanem Forgách Ferenc egyszerűen eltévesztette a nevet s aztán Istvánffy is ezt simán átvette tőle. Magyarán, az ostrom Feketebátor várát érte.

A két falu román neve a térképen olvasható:

Feketebátor-Talpas

Más és ettől független kérdés, hogy a Talpas határában lévő körösparti Római-dombon említett, árokkal övezett – s még helyszíni azonosítást igénylő várhely melyik korszakba tartozhat?

Feketebátor várára még holnap visszatérünk!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s