Vilke “városerődítése”

Gondolkoztam a címadáson, nehogy gúnyolódásnak vegyék a vilkeik, de nem találtam jobbat. A Losonc és Szécsény közti úton lévő kis település (szlovákul: Velká nad Ipľom) ugyanis tudtommal sosem volt még  csak mezőváros (oppidum) sem.

Egy részét – amint azt Jurecz László Miklós barátomtól megtudtam – mégis Hóstya néven emlegetik. A szó a német ‘Vorstadt’, azaz ‘előváros’ szóból alakult. Ugyanígy nevezik ma is például Eger egykori városfalain kívüli régi külvárosait.

Vilkén a Hóstya nevű északnyugati “külváros” léte jelzi, hogy a régi átvezető főút menti utca lehetett a település eredeti magja. Jó lenne tudnunk miféle “városkerítése” lehetett a falunak. Valószínűleg sima fa palánkra kell gondolnunk a régi kertalji telekhatárokon, az úton kapukkal. Hogy volt-e árka is, nem tudjuk.

Vilke 3

Megjegyzem, mezővárosnál “alacsonyabb rangú” település erődítéséről eddig csak az abaúji Garadna esetében tudtunk. Persze ott is “csak” írásos adatból, régészetileg még az is ismeretlen. Utóbbi tény egyáltalán nem csökkenti az adat értéket, ahogyan semmi mást, úgy a régészetet sem szabad fetisizálni! Ha valamit nem ismerünk, az nem azt jelent, hogy nincs, vagy eleve kétségbe kell vonni az egykori létét.

Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy tulajdonképpen sosem lehet befejezni egy-egy régió várainak, erődítéseinek a kutatását. Nógrád megyéről például a napokban jelent meg a megyei vármonográfia, mégis már gyűlnek a második kiadás számára tovább vizsgálandó újabb adatok, helyszínek. Igaz, Vilke esete nem tartozik ebbe, ugyanis a könyv a mai kis országbeli Nógrád megye területét öleli fel.

“Vigasztalásul” jegyzem meg, hogy én magam viszont egy az 1918 előtti vármegyék várait, várkastélyait, templomvárait stb. bemutató, 71 (63+8 vármegye)+3 (Bosznia, Dalmácia, határon túli egyéb )kötetes Várkalauz megjelentetését tervezem. A címre – ha van valakinek frappánsabb ötlete, azt örömmel venném! Mecénás sem ártana hozzá! Nyers formában készen van, ha lesz rá anyagi háttér, rövid időn belül az egész sorozat meg is jelenhetne.

nograd-borito

Reklámok

Vilke “városerődítése”” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Apró pontosítás: nem a Vorstadt, hanem a Hochstadt a hóstya szó feltételezhető eredete.

    Válasz
    • Igen, a hangzás alapján logikusabb lenne a hostátot Hochstadtból magyarázni. Azonban Kolozsvártól Kőszegig mindenütt külváros, előváros, városfalon/palánkon kívüli rész a név konkrét jelentése, égtájtól és folyóvízhez való helyzettől, szintmagasságtól függetlenül.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s