Bussatornya

A mai Alsózellő határába eső régi bussai vár 1552 júliusában, a korszak neves történetírói által megörökített várostrom helyszíne volt. Követve Drégely elestét és megelőzve Eger ostromát került sor a hadi eseményre. Még Tinódi Lantos Sebestyén is megénekelte „Budai Ali basa históriája” című művében.

Bussa 1252 óta volt a Balassák birtoka s a mai Alsózellő (az egykori Kiszellő) határának szomszédos része is őket uralta. Okleveles adataink azonban egyáltalán nem említik a várat. Területén régészeti feltárás során 13-15. századi leletek kerültek elő. Hogy pontosabban mikor épült s ki lehetett az építtetője, nem tudjuk. Előfordulhat az is, hogy már a Balassákat megelőzően is más, korábbi birtokosé volt.

Alsózellő-Bussa

1552. évi ostroma jelzi, hogy még a 16. század közepén is használatban volt. Az 1252-1552 között eltelt kerek három évszázad történeti adatainak, okleveles említéseinek teljes hiánya magyarázható azzal is, hogy folyamatosan  és háborítatlanul ugyanazon birtokos családé volt s a hadi események is elkerülték, egészen Hádim Ali budai pasa nógrádi hadjáratáig.

Az a tény, hogy nem alakult ki körülötte váruradalom, sőt maga a falu is Divény uradalmának keretébe tartozott, a vár építésének viszonylag korai időpontjára enged következtetni. Típusa alapján 12-13. századi eredetűnek tűnik.

Tinódi Sebestyén szerint: Balassa Zsigmond kis palánkja vala Busa tornya. Tercsi Mihály porkoláb, Nagy András, András deák és Szuhai István védték Arszlán bég ellen. Nagy öreg két ágyúval tizenkét golyóbist lőttek a toronyra, melyben a védők meg nem maradhattak.

Forgách Ferenc Busatornya néven említi, mint sövénnyel körülvett kő tornyot. Tercsi Mihály kapitány, Szuhay István és Deák András védték néhány katonával Arszlán fehérvári bég ellen.

Istvánffy Miklós szerint Arszlán bég 300 lovassal és ugyanannyi gyalogossal érkezett Bussa tégla tornyához, Tercsi Mihály, Szuhai István és Nagy András védték Balassa Zsigmond néhány emberével. 2000 további embert hívott segítségül és két ágyút hozatott, de a várat nem adták fel. Végül a torony szétlövése után szabad elvonulás fejében kapituláltak a védők. A tornyot és a sáncot a törökök a földdel egyenlővé tették.

A vár helye a két falu között:

.Bussa tp1

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s