Nagyveleg-Sánchegy

A Bakony északkeletei lábánál lévő dombvidéken, Fejér megye északnyugati sarkában található Nagyveleg. A falu határában két Sánchegy nevű, egymással szomszédos magaslat is található. A délebbi fekvésű Sánchegyet 1981. május 9-én járta be Skerletz Iván néhai várkutató barátom (1939-1996).

Skerletz Iván 1939-1996

A hegy északi orránál 1 m magas “sáncot” figyelt meg. Azért teszem macskakörömbe a kifejezést, mert azt akkoriban is és még ma is a legtöbb régész pongyola módon használja. Sáncon szerintem olyan fa-föld vagy fa-föld-kő konstrukciójú szerkezetet kell érteni, amely az erődítmény fő védővonalát jelentette. Ennek megfigyelhető formája az árok ellentétét jelentő “földtöltés”.

Ehhez hasonló formailag az árok ásásánál kidobott földből képződő, vizuálisan a sánchoz hasonló domborulat is. Ez utóbbit is sáncnak nevezik sokan, noha nem kellene…

Sajnos magam nem voltam még ezen a helyszínen. Egy várkutató kollégától kaptam pár éve egy Skerletz Iván régi megfigyelését megerősítő vázlatot (kérem, ha olvassa e sorokat, jelezze, hogy ő volt, mert régi email-je sajnos elveszett s csak az elmentett vázlata van meg jelenleg a gépemen).

1-essel jelölve a sáncmaradvány vonala:

Nagyveleg3

A velegi Sánchegyek elhelyezkedése:

Nagyveleg tp2

Az 1883-as kataszteri térképen:

Nagyveleg 1883

(holnap folyt. köv.)

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s