Nagyveleg-Kissánc

Néha egy-kétmondatos adatok is továbbgondolásra érdemes információt tartalmaznak. Így van ez azzal a tudósítással kapcsolatban is, melyet 1864-ben helyiek adtak Pesty Frigyes akadémikus régi helynevekkel kapcsolatos kérdőívére. Minden község megkapta ezt annak idején s a legtöbben részletes, alapos választ adtak rá a múltjukból fennmaradt nevekkel kapcsolatban.

“Az erdő és legelő északnyugati felén a Bogdány lapos keleti részén régi sáncz oromzat, nyugat felé egy kis kerekes sáncz, jelentőségéről olvasni nem lehet.” -írták anno.

Nagyveleg1

Az x-el jelölt Sánc-hegy lesz a “régi sáncz oromzat” – bármit is értsünk ezen a fura megfogalmazáson. A “kis kerekes sáncz” ettől északnyugat felé, a szomszédos Kissánc nevű dombon, halvány nyomok szerint annak is az északi nyúlványa végében kereshető. A “kerekes sáncz” alatt talán egy kerek árkot kell értsünk (már a régiek is keverték ugyanis az árok és sánc fogalmát)?

A műholdképen az Árpád-kori kisméretű várakra emlékeztető, 25 m átmérőjű kerek folt látható. lehet, hogy ez az? Meg kellene nézni:

Nagyveleg-Kissánc 1

Egy bizonyos, a nagyvelegi “sáncok”, azaz várhelyek körül még több a kérdés, mint a válasz. Biztató azonban ez olyan szempontból, hogy még sokáig lesz min dolgozni, ha rendesen meg akarjuk ismerni a Kárpát-medence erődített helyeit.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s