Vár a Bálványos vize mellett

Két okleveles adatunk van Osli nembeli Herbord váráról. Az egyikben, 1270-ben V. István engedélyezi a Bálványos vize mellett vár építését. A másikban a már felépült vár körüli birtokokban erősíti meg 1279-ben IV. László király Herbordot.

Az, hogy a Bálványos vize azonos a mai Keszeg-érrel (másik nevén Linkóval), egyértelmű. A vár közelebbi helyét az árulja el, hogy az építtető utódait később Vásárosfalvinak is nevezték.

A régi (tájolóval és mérőszalaggal készült) felmérésem:

Vásárosfalu rajz 1

Ezt mai ízlésem szerint tegnap átrajzoltam:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Hibás volt ugyanis töltésként ábrázolnom a közepén egy 20. századi téglaszín miatt kibányászott 2-3 m magas mesterséges domb 3/4-ed körben megmaradt karimáját. Az 1978-ban készült fotón ugyanis látszik, hogy a “töltés” (helytelen kifejezéssel: “sánc”) belső oldala függőleges falú újkori bolygatás, beásás következménye volt:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Mai tapasztalattal már abban sem vagyok biztos, hogy a téglaszín által erősen bolygatott területen megmaradt, belül kibányászott 12-14 m átmérőjű domb a középkori várhely egész egykori belső területét jelentette-e? Markáns ároknyomra ugyanis nem emlékszem körülette.

(Megjegyzem a helyszín értelmezését illetően egy időben magam is elbizonytalanodtam, nem az 1920-as években használt téglaszín maradványáról lehet-e szó? Viszont a történeti adatok szerint várnak kellett itt állnia s a dombot sem tudom téglaégető maradványaként minek értelmezni. A rajzon látható négyszögletes kunyhó a “töltés” belsejéhez támaszkodva, egy ágakból összeállított, de 1978-ban már részben leégett üszkös maradvány volt, talán egy cigány putri nyoma? )

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s