Bégamonostor

Amikor a castellum kifejezéssel jelölve, 1504-ben felbukkan forrásainkban a középkori Temes (újkori Krassó-Szörény) megyében, Lugostól északkeletre található Monostor (románul: Mănăştiur), nyilván már hosszú megelőző története volt. Ez utóbbiról azonban inkább csak kérdéseket sorolhatunk, a tények hiányos ismerete miatt.

A várhely alaprajza Kőnig Frigyestől:

Bégamonostor

A védőárokkal határolt belső területen Árpád-kori háromhajós monostortemplom alapfalait tárták fel. A castellum mégsem ennek a megerődítését jelentette, hiszen az árok mit sem törődve a templommal, annak északnyugati sarkát metszi. Úgy látszik, a kastély építésére azért kerülhetett sor a kolostorhelyen, mert ott állt rendelkezésre a bontásból származó építőanyag.

Történetileg a monostorról a néven kívül semmit sem tudunk. 1427-ben már csak a település neveként jelentkezik. 1453-ban egy vlach (oláh) kerület névadó központjaként Hunyadi János birtokában volt. Castellumként pedig az ő unokája, Corvin János kezén bukkan fel.

Sajnos a környék Árpád-kori birtokviszonyai alig ismertek. Nem tudjuk ki alapított itt monostort, meg persze arról sincsen ismeretünk, hogy a castellum mikor épült. Csak annyit állíthatunk, hogy valamikor 1504 előtt. Hogy aztán mennyivel?

A castellum helye a második katonai felmérésen:

Bégamonostor 2

1556-ban még felsorolták a törökök által (1552-ben, Temesvár eleste után) elfoglalt várak között. Később már nem szerepel, a törökök nem tartottak benne fizetett őrséget 1716-ig tartó hosszú uralmuk alatt.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s