Zsennye kastélya

A zsennyei kastély mai romantikus formáját látva a gyanútlan szemlélőben talán fel sem merül, hogy középkori eredetű épületről van szó. A körülötte jelenleg is szépen látható egykori vizesárok a maga nemében párját ritkítja. Nem csak azért, mert tulajdonképpen ép állapotú és körben övez egy a kastély körüli négyszögletes területet. Még a tápláló csatornája is megvan, melyen keresztül a Sorok-patakból biztosították egykor a vízellátását.

Zsennye

Nádasdy Tamás nádor felesége, Kanizsai Orsolya a férjéhez 1557. április 2-án írt levelében írta: “ha el kell mennem (Sárvárról), hadd menjek vagy Zsennyébe vagy Szelestére, nám mindeniknek vagyon erőssége”. Vagyis nem sokkal korábban készülhetett el a ma is látható impozáns erődítés!

Másik érdekes adalék, hogy a kastélyt még 1683-ban is a környék védelme szempontjából jelentős objektumként tüntette fel Luigi Ferdinando Marsigli a Rába-völgyet ábrázoló térképén:

Zsennye 1683

Nem tudjuk egyelőre, hogy csak sematikus ábrázolásról van-e szó, vagy valóban négy sarokbástyás védővonal övezte-e a vizesárkon belül a kastélyt? Az érdekes nyugat-dunántúli várkastély – a főépülettől eltekintve – még régészetileg kutatatlan. Talán az egyetlen hely az országban, ahol komolyan felvetődhet a vizesárok újbóli vízzel való feltöltése!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s