Szinyér vára

A ma románul Seini néven ismert kisváros eredeti magyar neve Szinyérváralja volt. Ezt valamikor a Tisza Kálmán-i időkben “korszerűsítették” Szinérváralja formára. Talán így “magyarosabb” hangzású? Maga a név töve amúgy echte szláv eredetű s disznópásztorokra utal.

Módszertani szempontból figyelemre méltó, hogy a  nyilvánvalóan Árpád-kori eredetű várat csak 1490-től említik okleveles forrásaink. Mint semmit, ezt sem szabad azonban abszolutizálni. Olyan esetben, amikor ugyanaz a a család háborítatlanul birtokolt egy-egy várat, semmi ok nem volt rá, hogy azt feltétlenül oklevél emlegesse. Egy pápai tizedösszeírás amúgy 1335-ben már Szinyérváralja néven emlegeti a települést. Ebből sem következik azonban az, hogy csak kevéssel előbb épült volna fel a vár! Egy biztos, az országnak jeles bárókat adó Győr megyei eredetű Pok nemzetség, magát a közeli Aranyosmeggyesről Meggyesinek nevező családjáé volt, egészen annak kihalásáig, 1493-ig. Aztán fele-fele arányban a Bátoriaké és a Perényieké lett.

Forgách Ferenc történetírótól tudjuk, hogy 1563-ban a hírhedt kalandor, az éppen Ferdinánd-párti Balassi Menyhért érdekes csellel foglalta el a  várat. Ifjú birtokosától, Bátori Zsigmondtól engedélyt kért, hogy kincseit hadd helyezze ott biztonsága. Az gyanútlanul beengedte a kincsek helyett csak nehéz köveket tartalmazó szekereket és Balassi azt kísérő fegyvereseit, akik aztán ilyen módon azonnal birtokba is vették a várat.

A következő évben, 1564-ben János Zsigmond választott magyar király török segítséggel – többek között – Szinyért is elfoglalta a Ferdinánd-pártiaktól, akik a magyarok által gúnyosan csak “Semmi Lázár”-nak nevezett Lazarus von Schwendi vezetésével a következő évben újra ellenőrzésük alá vonták a környékét. A várról ezt követően már nem hallunk. Talán a közeli Szatmár fontos várának kiépítése miatt rombolhatták le? Egy biztos, a mai magyarországi köztudatban sem nagyon van benne ez a történelmi Szatmár vármegye keleti, erdős-hegyes részén található várrom.

A vár terepi elhelyezkedése:

Szinérváralja tp

A várrom Szabó Tibor által felvett, Kőnig Frigyes által megjelenített alaprajza:

Szinérváralja

Tegnapi “sürgős” segítség-kérésem még ma is aktuális!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s