A kerlési győzelem

Jövőre lesz 950 éve, hogy Salamon király, valamint Géza és László hercegek serege Kerlésnél legyőzte az Osul vezette besenyőket. Kérdés, hogy egy ennyire régi hadjáratról, gyenge (?) forrásbázison mit tudunk mondani?

A zárójelbe tett kérdőjel arra utal, hogy komoly forrásértéket tulajdonítunk-e a magyar krónikaszövegben fennmaradt viszonylag részletes tudósításnak? Ugye a forráskritika nem azzal kezdődik, hogy eleve kétségbe vonjuk azt, amit olvasunk. Meg kell nézni, más adatoknak vagy a leírtak logikus belső összefüggéseinek ellene mond-e. Nehezíti a helyzetet a kontroll adatok hiánya, de még mindig marad az ismert tényeket értelmes képpé alakító következtetések lehetősége.

Azt már régen megállapították, hogy a csata után leírt, mondai elemekben bővelkedő – Szent László üldözi a leányrabló “kunt”  – történet utóbb került a szövegbe, ahhoz szervesen nem illeszkedik.

A csata 1998-ban, a 930. évfordulón emelt emlékműve:

Cegőtelke 1998

A holnapi elemzésben a Képes Krónika 102. fejezetének ismeretét feltételezem majd. Egyelőre előzetesen a hadjárat általam szerkesztett térképe:

Magyarország 1068.jpg

(folyt. köv.)

Szintén fontos “technikai” kérésem:

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s