A kerlési győzelem (3.)

A tegnap feltett kérdések egyike, hogy vajon régebbi volt-e a csatánál Kerlés neve, vagy később keletkezett, fontos adalék a krónika adott részének forrásértékéhez. A lényeget azonban nem érinti. Nem vitás, hogy a mai Kerlés és Cegőtelke közti magas hegy volt a sorsdöntő harc helyszíne.

kerlési csatatér.jpg

Az emlékmű ezek szerint éppen a legjobb helyen van. A hegy azon lankásabb, kevésbé meredek oldalú részén, ahonnan Géza és László hercegek (utóbbi a későbbi szent) támadtak a besenyők ellen.

Megjegyzem  a Bizánci Birodalom történetének sorsdöntő, besenyők elleni  csatája is egy hegyhez kapcsolódik: Lebunion, 1091! Itt I. Alexiosz császár aratott – a kunok segítségével – döntő győzelmet a birodalmat akkor megsemmisítéssel fenyegető besenyők ellen.

Nem teljesen alaptalan tehát azon magyar szakemberek szóhasználata, akik Salamon és a hercegek kerlési győzelmét az ország és a magyarság sorsát döntően befolyásoló eseményként írják le.

(Megjegyzem, némi különbséget jelent azért, hogy itt már egy az országból komoly zsákmánnyal éppen távozni készülő ellenséges sereget győztek le!)

Egy csomó kérdés azonban még válaszra vár…

(folyt.köv.)

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s