A kerlési győzelem (4.)

Hogy miért éppen Kerlés térségében  tudták utolérni Salamon, Géza és László magyar csapatai Osul besenyőit? Van-e ehhez köze a szomszédos Sajósárvár várának?

Talán igen. Szó, ami szó a besenyő betörés leírása egy szóval sem említi a térség várait. Csak a magyar sereg egy hetes Doboka vára melletti várakozásáról olvashatunk benne:

“Salamon király tehát és Géza herceg öccsével, Lászlóval, összeszedték seregüket, nagy sietve elindultak, és áthaladtak a Meszes kapun, még mielőtt a kunok átkelhettek volna a hegyeken. Doboka városában közel egy hétig várakoztak a pogányok érkezésére.”

(Geréb László fordításában a latin civitas szó város jelentésű, de a korban ‘vár’ értelme is volt)

Miért vesztegették az idejüket? Valószínűleg nem forró nyomon követték a besenyőket s egyszerűen nem tudták, azok hol vannak. Az is lehet persze, hogy további magyar csapatok érkezését várták be.

A besenyők talán még befelé jövet felégették Sajósárvár (nevével szemben dombtetőn épült) várát. Talán azért ott álltak meg pihenni kifelé vonultukban, mert a hely már ismert volt számukra.

Hogy a többi útba eső, vagy ahhoz közeli várral foglalkoztak-e, nem tudjuk. Kozárvár (Cuzdrioara) esetében leégés nyomairól tudunk, Dés (Dej) vára még kutatatlan. A Meszesi-kapu térségének várai, Zsákfalva (Jac) és Vártelek (Ortelec) biztosan érintve voltak, utóbbi “vörös” sánca egyértelműen ellenséges támadással magyarázható.

Az, hogy ennyi korabeli várat fel tudtam sorolni a Borgói-hágótól a Meszesig terjedő úton, a vidék 11. századi lakottságára utal. A magyar kutatók közt korábban domináns lakatlansági elmélet alighanem a kutatástörténeti kuriózumok közé sorolandó!

Végül további érdekesség, hogy a csata emlékművének dombja körül is ároknyomok láthatók. Sajnos a helyszínen még nem jártam, de a látvány erről árulkodik:

Cegőtelke emlékmű

Valaki megnézhetné alaposabban, illetve aki már járt ott, kérem írja meg, hogy mit látott. Ha szemünk nem csal, akkor itt is vár lehetett (bár nem hinném, hogy 1068-ban – inkább később). Természetesen egy ismeretlen korú erődítésről (?) egyetlen fotó alapján – javaslom, hogy egyelőre ne vonjunk le messzemenő következtetéseket.

Ugyancsak ötlet a részemről a kerlési hegy északi lábánál látható mesterséges domb, mint az elesettek tömegsírjának feltételezése. Persze ne feledjük, a hasonló ötletek viszik mindig előbbre a kutatást!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s