Malpaga erődje

Dalmácia elfeledett és jórészt nyilván elpusztult várait is figyelembe kell vennünk a környék történelmének alaposabb megismeréséhez. Mondhatnám, hogy nekünk magyaroknak általában szinte semmi ismeretünk sincsen a Velencei Köztársaság történetéről s azon belül a velencei-török háborúkról.

Tudni kell, hogy a közép-dalmáciai magyar (horvát) fennhatóság 1522-ben, Knin és Osztrovica várainak török elfoglalásával gyakorlatilag megszűnt. A terjeszkedő Oszmán Birodalommal szemben a velenceiek a birtokukban tartott fontosabb kikötők (Zára, Sebenico, Trau, Spalato, Almissa – Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Omiš) védelmére koncentráltak.

Zára védelmére a tőle 6 km-re kelet-délkeleti irányban lévő Malpaga (horvátul: Dračevac) helységben is építettek egy erődöt Ezt a törökök 1570-ben ostrommal foglalták el. Védője, Bernardo Malipiero hősi halált halt.

A második katonai felmérés térképe:

Malpaga 2.jpg

Sajnos sem a térképek, sem a műhold-felvételek nem árulják el a 16. századi erőd  nyomait. A magassági pont környékén lehetett, mert célja a város felé közeledő ellenség mielőbbi észlelése volt. Talán 1570-et követően már nem is építették újjá, mert a jól védhető félszigetre épült Zára kikötővárosa tőle függetlenül is a dalmáciai török uralom végéig mindvégig szilárdan velencei kézben maradt.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s