A tornai Nagyvár

A régi Magyarország legkisebb megyéje volt Torna. Árpád-kori előzménye egy ugyanilyen nevű erdőispánság volt, mely 1198-ban bukkan fel adatainkban, amikor Imre király unokatestvérének, Aliz antiochiai hercegnőnek adta. Hogy miként került egy szíriai menekült ide, most ezt inkább hagyjuk…

A terület központi vára 1264-ben (első ismert felbukkanásakor) Szádvár volt. A Torna városától északra található, hasonló nevű vár pedig csak egy 1357-es engedély alapján épült az Anjou-korban. A logika alapján megkérdezhetnénk, ha Szádvár volt az eredeti központ, akkor miért nem róla kapta a nevét az uradalom? Vagy – eltérően a többi ismert esettől – Tornán vár nélkül keletkezett volna az ispánság?

Vagy mégiscsak Tornán volt a vár, de nem a várostól északra, hanem attól délre?

Torna-Nagyvár

Külön érdekessége a hegy régi nevének, hogy éppen úgy Nagyvár, ahogyan Liptó ispánságának eredeti központját is ugyanígy hívták! Alatta délre is egy királyi hospesek által lakott település keletkezett: Bódvavendégi, kiváltságos helyzetű plébániával.

A hegy területe ma Tornanádaska (Magyarország) és Szádudvarnok (Szlovákia) határai között oszlik meg. Legmagasabb pontja a XIII. számú határkő:

Torna-Nagyvár tp.jpg

Manapság Kecskevár népi néven ismerik. Utóbbi a kopár, leginkább csak kecskék legeltetésére alkalmas hegyek tréfás elnevezése országszerte.

Az egykori Nagyvár szerény rom-maradványai ma is megvannak. Szabó Tibor vázlata szerintem egy részletüket mutatják anélkül, hogy az egészről összefüggő képet kapnánk:

Bódvavendégi-Nagyvár

Egy biztos, a várat jóval 1264 – Szádvár első adata – előtt hagyták fel. Hogy mikor épült, azt ugyanúgy nem tudjuk, ahogyan a többi erdőispánság (Zólyom, Szepes, Sáros, Patak stb.) központjának kezdeteire is csak bizonyos előfeltevésekből származó becslések vannak. Állítólag 1200 körül, plusz-mínusz 10-20 évben épültek? Vagy nem jók az előfeltevések és még korábban?

tamogatas-2016

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s