A két Somlyó

Dél-Magyarországon – hogy ezt az egykori temesvári régészeti és történelmi társulat által használt, mára kikopott elnevezést használjam – két Somlyó nevű vár volt. A délebbi Érdsomlyó, vagy egyszerűsödve Érsomlyó (újabb szerb eredetű nevén: Versec) és a tőle 30 km-re északra található Mezősomlyó.

A két vár Lázár deák híres térképén:

két Somlyó

Ez az ábrázolás is hűen szemlélteti, hogy Érsomlyó (Versec) egy lényegesen magasabb (399 m) hegyen épült, mint a 196,5 m-es (más térképeken 198 és 200 m)  Mezősomlyó. Utóbbi hegy neve az újkori térképeken: Sümeg-hegy.

A két várat az is megkülönbözteti, hogy míg Versec romjai részben ma is tető alatt vannak és a szerbiai Vajdaság tartomány leglátványosabb középkori  várának számít, addig a ma Romániához tartozó Mezősomlyó falai napjainkra teljes mértékben eltűntek, még a vár domborzati nyomai sem érzékelhetőek. Ha nem tudnánk biztosan, hogy ott egy vár volt, a helyszín alapján nem is gondolnánk (intő jel arra, hogy nem szabad semmit sem abszolutizálni! – ha valamit nem érzékelünk, az nem azt jelenti, hogy nincsen, hanem csak azt, hogy nem látjuk a nyomát).

További kérdés, hogy vajon melyik vár volt a somlyói ispánság központja a 13. században? Az Anjou-kori somlyói ispánság esetében nem kérdés, hogy Mezősomlyó volt az. Az Árpád-kori adatokat azonban Györffy György s őt követve újabban Zsoldos Attila is Érdsomlyóra (Versecre) vonatkoztatja. Vagy mindketten tévednek és az összes ispánsági adat Mezősomlyóval kapcsolatos, vagy mindkét Somlyó vár ispánság (comitatus) központja volt?

Egy biztos, a magyar Somlyó, Somló helynevek környezetükből önállóan, markánsan kiemelkedő hegyekre utalnak. Mezősomlyót Kissomlyónak is nevezték, ami a Versechez képest jóval kisebb magasságából logikusan következik.

(folyt. köv.)

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s