Érdsomlyó, azaz Versec

Amikor arra a kérdésre keresünk választ, hogy vajon ki és mikor építtette Versec várát, egy minden várnál előkerülő kezdő kérdésre próbálunk választ adni. Konkrétan 1323-ban találkozunk először Jánki Miklós várnaggyal. Ez az adat tekinthető a vár első biztos – közvetett – említésének.

Vagyis valamikor 1323 előtt épült. De mennyivel? Érdsomlyó praedium egy 1227-es adatban bukkan fel, amikor Csák nembeli Ugrin kalocsai érsek elcserélte azt Pozsegavárért II. Endre királlyal. Ez esetben a praedium uradalom jelentésben értendő – amely értékét tekintve megközelítette a megyeközpont Pozsegavárét. Az érsek boszniai tevékenysége bázisaként tekintett utóbbi várra.

Vajon állhatott-e már 1227-ben is a verseci vár? Önmagában az, hogy konkrétan nem említi a birtokcseréről szóló oklevél, ebben a korban semmit sem jelent. Gyanús, hogy a vár a hegy nevét viseli. Márpedig hegyek neve csak közvetetten szokott átmenni településekre. Vagyis egyáltalán nem valószínűtlen, hogy a birtok névadója már 1227-ben is a vár volt. Tehát olyasmivel állunk szemben, mint például Regéc esete, ahol előbb a hegy neve lett a váré, majd azután később az átment a váralja településre is.

Van még mit kutatni a régi Dél-Magyarország történetében is.

Versec tp1

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s