Mezősomlyó

Az újkori nevén Bánságnak, Bánátnak nevezett Maros-Tisza-Duna határolta déli országrész egyik legkorábbi történeti adata 1152-ből származik. Ekkor a királyi tanács ülésezett Mezősomlyón, a Szent István protomártír egyház mellett. Talán az akkor II. Géza és I. Manuél bizánci császár közti háború miatt éppen ott.

A bizánci krónikás, Kinnamosz arról ír, hogy előzőleg a bizánciak támogatásával fellépő Borics magyar trónkövetelő (Eufémia királyné valószínűleg nem Könyves Kálmántól származó fia) a “Temises” nevű hegy környékét dúlta. Nos, a Temesvárhoz legközelebbi hegy éppen a közel 200 m-es magasságú Mezősomlyó – újkori nevén Sümeg-hegy (románul: Sumiga).

Mezősomlyó tp1

Hogy ekkor már létezett-e a mezősomlyói ispánság, nem tudjuk. A korai, fontos egyházi intézmény (társaskáptalan?) léte 1152-ben a helység jelentőségére utal. Kinnamosz adata a hegy említésével inkább azt sejteti, hogy ekkor még nem volt ott vár. Ez persze nem 100 %… A somlyói ispán 1255-ös említése elvben a másik Somlyóra, a mai Versecre is vonatkozhat. 1270-ban azonban egyértelműen Mezősomlyó az ispáni központ.

Amikor – nagyot ugorva előre az időben – 1454-ben Hunyadi János időlegesen átadta a várat Szentmiklósi Pongrácnak, még utóbbi is a somlyói ispán címet használta. A törökök 1551/52-ben foglalták el s ők tudtunkkal már nem használták a várat.

Fontos adalék, hogy olyan nyomtalanul elpusztult, hogy amennyiben nem tudnánk biztosan egykori létezéséről és több évszázados gazdag történelméről, nem is gondolnánk, hogy a hegyen valaha vár volt. Az újkori – egész hegyet igénybe vevő – szőlőművelés nem csak a  falakat, hanem még a vár domborzati nyomait is teljesen eltüntette:

Mezősomlyó sw.jpg

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s