Illyéd magas vára

Több szempontból is kiemelkedik Illyéd a régi Dél-Magyarország többi várai közül. Egyrészt a Szörényi Érchegység 659 m-es, környezetéből több száz méterre kiemelkedő tekintélyes csúcsán építették. Másrészt a régió kiemelkedően legnagyobb alapterületű vára. Harmadrészt 1223-ban királyi uradalom (praedium) névadója.

Illyéd tp.jpg

Más kérdés persze, hogy a birtokközpont Illyéd faluban részben feltárt épületegyüttesét a magas hegyen épült vártól közel 7 km választja el s nincsenek biztos ismereteink a vár felépülésének időpontjáról. Engel Pál véleménye szerint Kán nembeli Lőrinc erdélyi vajda 1248-ban a várban keltezett egy oklevelet.

Illyéd 2.jpg

Persze lehet azt mondani, hogy Engel feltevése nem bizonyítható s a vár akár később is épülhetett. Meg – ellenkezőleg, azt is lehet feltételezni, hogy már 1223-ban is állhatott, amikor Margit bizánci ex-császárné és thesszalonikéi királyné megkapta azt öccsétől, II. Endre királytól. Ne feledjük, Margit a Latin Császárság utáni második legnagyobb görögországi francia keresztes állam uralkodónője volt. A fővárosát – a mai Szalonikit – 1224-ben foglalták vissza a görögök, utána költözött vissza végleg Magyarországra.

Sőt, archaikus falszövete, extrém magas fekvése és nagy mérete az ismeretlen történetű kelet- és dél-erdélyi kővárakkal is rokonítja:

illyed048.jpg

Utóbbiak keltezése és feltételezett rendeltetése is vita tárgyát képezi. Magam arra hajlok, hogy a 11-12. század fordulója táján épülhettek az ország besenyők és kunok elleni védelmére (mások szerint spontán népi mentsvárak lettek volna a 13-14. században).

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s