Váradsziget és Jakab tornya

Még 1990-ben jelent meg Benczik Gyula tanulmánya a Vasi Honismereti Közleményekben, melyben a mai Kemestaródfa határába lokalizálta az 1248-ban Perbesei Jakab birtokában egy szigeten volt toronyhelyet és – az általa újjáépíteni – megkezdett tornyot. A helyszínt egy későbbi, 1337-es és 1488-as oklevelekben említett Váradszigettel azonosította. Régészeti, terepi maradványait már többen és több alkalommal próbáltuk meghatározni, de egyértelmű eredményre nem jutottunk.

Egyike legkorábbi torony és toronyhely említéseinknek. Birtokosai pedig várjobbágyok voltak. A Csákányi-Perbesei rokonsághoz tartozó János fia Jakab a rokonai beleegyezésével engedte át azt 1248-ban vejének, Tiván fia Lőrincnek. Utóbbi várnagy (maior castri) tisztséget viselt a vasi várszervezetben és családja eredetileg Rábakovácsihoz kötődött. Vagyis a 13. század közepén már ez a várszervezethez kötött jogállású, a későbbi köznemesség előzményét jelentő réteg is tartott tornyokat a birtokában – nem csak az előkelő nagyúri nemzetségek (Héderek, Jákok stb.) tagjai.

Általános megjegyzésem: a Váradsziget helynévnek – a látszat ellenére – semmi köze a toronyhoz, meg a várakhoz. A türk szálláshely jelentésű ‘ordu’ a magyar ‘várad’, a szláv ‘dvor’ és a szláv eredetű magyar ‘udvarhely’ előzménye. Az már csak egy dolog, hogy természetesen néhány ‘várad’ nevű helyen utóbb vár is épült (Nagyvárad, Pétervárad, Pécsvárad, Kisvárda stb.).

Talán igaza lesz Benczik Gyulának, hogy a szigeten épült torony helyét a Pinka szabályozási munkálatai semmisítették meg az 1970-es években. A kis ovális sziget egy korábbi térképen:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

A mederrendezés utáni állapot:

Taródfa-Váradsziget tp.jpg

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s