Vasalja, Perbese

A mai Vasalja, eredetileg Avasalja volt. Még korábban pedig Perbese. Névadója volt egy kiterjedt várjobbágy-rokonságnak, melynek tagjai főleg Csákányban (a mai Csákánydoroszlón) és Perbesén éltek. Nem köztudott, azért próbálom megmagyarázni, hogy a várjobbágy fogalom utótagja nem az újkori értelemben vett földművelő jobbágyokra utal, hanem a király által kinevezett várispán jobbján helyet foglaló katonáskodó, tisztségviselő földbirtokosokra, a későbbi kis- és középnemesség elődeire. Jómódú várjobbágyok vagyonilag vetekedtek az igazi “nemesekkel”, azaz az előkelő nemzetségek tagjaival is. Később e két csoport összeolvadásából lett az újkori értelemben vett nemesség.

Mindezt csak azért fejtettem ki röviden, hogy érthető legyen az a feltételezésem, hogy a mai Vasalja területén, az 1248-as adatból ismert – ma Kemestaródfa határába eső – Jakab-féle tornyon kívül további hasonló objektum léte sem kizárt. A rokonság más ágának tagjai éppen úgy birtokolhattak itt tornyot, ahogyan az említett János fia Jakab. Ugye elég az emberi természetre utalni: ha a Jakabnak van, akkor nekem is kell!

Egy szerencsés műholdkép persze önmagában még nem bizonyosság az Árpád-kori várhely mellett, de a gyanút mindenképpen felkelti:

Vasalja 2010.jpg

A hely térképen:

Vasalja tp1.jpg

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s