Vasvárról újra

Módosítanom kell fél évvel ezelőtti javaslatomat az 1741-es térképen ábrázolt vasvári vár pontos helyét illetően. A helyszín általam a napokban megejtett alapos vizsgálata kizárta ugyanis azt az elméleti lehetőséget, hogy az a későbbi lőtér és a mai rendőrségi épület (egykori szakközépiskola) közti területen lett volna. Vissza kell térni, mint kizárásos alapon megmaradt lehetőséghez az egykori zsidó temető északi folytatásában lévő szomszédos, alacsonyabb dombtetőhöz:

Vasvár 2017.jpg

Ugyan a nemrég felépült, a 2008-as műholdképen még nem látható Kneipp-ház körül sem látszik egyértelmű domborzati nyom, mégis a 18. századi térkép ezt a helyet jelzi. A domb egy részét egy faipari üzem építése is megsemmisítette valamikor az 1990 előtti évtizedekben:

Vasvár 2008.jpg

Miért érdekes mindez? Fél éve megfogalmazott új elméletem szerint, Vasvár névadó váráról van szó. 1118-ben ezt égethették fel az utóbb szentté avatott III. Lipót osztrák őrgróf és II. Bořivoj cseh herceg katonái (“castrum, quod Ferreum vocatum”). Érdekes módon több történeti adatot – egészen a régi várhely 1741-es ábrázolásáig – nem is tudunk egyértelműen hozzá kötni.

Elméletileg Vasvár 1242-es említése vontakozhat(na) ugyan erre a várra is, de ahogyan például Zalavár esetében sem tudjuk biztosan megmondani, mire utal a tatároknak ellenálló erődítmény említése, úgy az Vasvár esetében is bizonytalan. Ismerünk ugyanis egy 1217-es adatot a város kapujáról! 1289-ben pedig a németek a város déli szélén, dombtetőn épült Szent Mihály prépostságot, mint erődítményt foglalták el.  Mindezek persze igencsak ágas-bogas s a különböző kutatók előfeltevéseinek, régi történelemről alkotott képeinek következtében, eltérő megítélésű dolgok.

Zárójelben jegyzem meg, magam korábban a Szent Mihály társaskáptalan helyi előzményének véltem a névadó várat. Nem lehetetlen persze, hogy akkor volt igazam, de mai tudásom alapján valószínűbbnek gondolom a Szentkút felé eső, most bemutatott helyszínt. Azzal lesz ugyanis kerek a kép, ha a mindeddig ismeretlen történetű kerek “kisvárat” is beillesztjük a város és a megye történetébe!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s