Farkasfa – Wolfer kastélya?

Bármit megpiszkálunk kicsit, újabb kérések sokasága jön elő. Az összefüggések pedig sokfelé vezetnek tovább bennünket. A ma Szentgotthárdhoz tartozó Farkasfa neve 1208-ban “ville Wolfer” alakban jelenik meg. A magyar Farkas és  német Wolf (Wolfgang, Wolfer) összefüggését ugye senkinek sem kell magyarázni. Ugyanazon név magyar és német formái.

Ugyanaz a Wolfer 1157-ben a mai Rábagyarmatot adta az akkor általa alapított küszéni, későbbi nevén németújvári – rövid életű – bencés monostornak. Tehát a szentgotthárdi ciszterci monostor alapítása (1184) előtt voltak birtokai annak későbbi uradalma helyén is.

Wolfer a későbbi híres kiskirályok, a Kőszegiek (más néven Németújváriak, Güssingiek) őse volt! Vajon miért viseli a nevét Farkasfa? Röviden: nem tudjuk. Ha átnézzük a falu határának helyneveit, érdekes helynévre bukkanunk az 1864-ben lejegyzett Pesty Frigyes-féle anyagban: ‘Kastély-megye’.

Tehát volt itt egy kastély. De mikor? Az ismert későbbi századokban nem tudunk ilyenről. Lehetséges, hogy Wolfer 12. századi lakóhelye volt? A Vas megyei helynevek 1968/69 körüli újra gyűjtésénél az akkori idős adatközlők már nem nem tudták megmondani, hol keresendő a Kastély-megye.

Tehát a fekvésére vonatkozó pontos válasz az, hogy: nem ismerjük. Fel lehet azonban tenni egy újabb kérdést, vajon hol lehetett?

Talán a térképen karikával jelzett helyen? Vagy a vele északnyugatról szomszédos dombon? Meg kellene nézni! A terület Farkasfa keleti határában van s Csörötnek felől is megközelíthető.

Farkasfa K

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s