Ahmed pasa sátra

Ma kivételesen nem várhelyről lesz szó s nem is akarok mélyebben belemenni az 1664. augusztus 1-én vívott híres szentgotthárdi csata kérdéseibe sem. Tény, hogy az inkább döntetlen eredményű összecsapás után pár nappal Vasváron olyan békét kötöttek, mintha az oszmánok győztek volna.

Mindenesetre élmény volt tegnap újraolvasnom Perjés Géza és a neves csatatér-kutató, Négyesi Lajos csatával és csatatérrel kapcsolatos írásait! Perjés 1981-ben, a Szentgotthárd monográfiában megjelent tanulmányából kiderül, hogy amennyiben Köprülü Ahmed nagyvezír a csata közepén parancsot adott volna főerői támadására, elsöprő győzelmet arathatott volna a Montecuccoli főparancsnoksága alatt harcoló német-osztrák-francia seregen. Azonban csak másnapra (szombatra) tervezte a győzelmet, lévén vallási okból pénteken nem volt illő csatázni. Úgyhogy inkább végignézte, hogy seregének a Rábán Nagyfalu alatt már átkelt kisebb részét a keresztények a folyó déli partjára visszaszorítsák.

A nagyvezír sátra Bánlaky József – szerintem is helyes – rekonstrukciója szerint a Szakonyfalu (Eggersdorf) feletti domb tetején állt:

Bánlaky Sztg 1664.jpg

Erről a pontról valóságos terepasztalként lehetett áttekinteni a csatateret. Nem tudjuk persze, hogy napjainkhoz hasonlóan akkor is erdő volt-e rajta – de valószínűleg az volt. Néhány fa kivágása azonban aligha okozott gondot a nagyjából 100 ezres hadnak.

Szakonyfalu tp1

A csatatér kutatásban különösen hasznos segítséget jelenthetnek az amatőr fémkeresősök. Nem az állami monopóliumokban, hanem a polgárok jóhiszemű együttműködésében kellene szerintem bízni. A tiltás helyett a szabályozás volna a megfelelő út. Manapság a régészettel kapcsolatos törvények és rendeletek hibás alapból indulnak ki, nem lehet ugyanis eltitkolni a lelőhelyeket és nem célszerű a 2001-ben hozott törvény óta felerősödött államközpontú, a civileket korlátozó gondolkodás sem. Most éppen olyan a szemlélet, mint a legszigorúbb keleti, kommunista diktatúrákban – pedig elméletileg európai, polgári jogállam lennénk.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s