Csongrád-Várhát

Az Alföld középkori várairól keveset tudunk, sőt közhelyszerűen azt is szokás feltételezni, hogy nem is voltak. Különösen vonatkozik ez az ismeretlen történetű, általam preklasszikusnak nevezett várakra.

Pedig nyilván ezen a nagytájon is éppúgy léteztek, mint a Dunántúlon, a Felföldön, Szlavóniában vagy Erdélyben. Az alföldi régész- és településtörténész kollégáknak mondom, hogy alapvetően e tájon is minden a könnyebben megismerhető, mert tagoltabb domborzatú és jelenleg is sűrűbb településhálózattal rendelkező vidékekhez volt hasonló. Legfeljebb nehezebb azonosítani az objektumokat.

A másik probléma pedig a tanultakból és a megszokásból fakadó leegyszerűsítő szemlélet, amely szerint ha halmot látunk, az főleg rézkori lehet. Pedig dehogy, illetve miért is? Egy kiemelkedést látunk például a 2. katonai felmérésen a csongrádi határ tiszazugi részén, a Várhát – beszédes nevű – egykori szigeten:

Csongrád-Várhát.jpg

Ugyanez a tízezresen:

Csongrád-Várhát tp

És a Google utcaképén:

Csongrád-Várhát sw

Jellege, megjelenése alapján középkori, azon belül is Árpád-kori! Ha hiszünk a szemünknek, akkor egy utóbb Csongrád határába olvadt ismeretlen nevű település birtokosáé lehetett. A lakosság tudatában fennmaradt az egykori vár helyének ismerete, amit a sziget Várhát elnevezése mutat.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s