Sitke amfiteátruma

Egy amatőr régésznek, a sitkei Kiss Lászlónak köszönhetjük egy pontosan még nem lokalizált pannoniai város, Bassiana amfiteátrumának feltárását. Hogy városnak nevezem az Itinerarium Antoniniben a Savaria (Szombathely) és Arrabona (Győr) közti út egyik állomásaként említett helyet, tulajdonképpen őneki köszönhető! Ahol amfiteátrum van, ott ugyanis város is van!

Még 1923-ban történt, hogy lakóháza építése – illetve az ahhoz kapcsolódó szőlőtelepítés – kapcsán ásni kezdett saját földjén s megtalálta  a római falat. Azt körben kiásva kibontakozott előtte a római amfiteátrum küzdőtere. Meseszerűen hangzik a történet, de igaz! Hogy a 20 évvel később, 1943-ban Babos Lajos: A sárvárvidéki körjegyzőség története című könyvében megjelent rajzot ki készítette, nem tudjuk.

Nagysitke

Az amfiteátrum méretei nagyjából megfelelnek Aquincum kisebbik, polgárvárosi arénája hasonló méreteinek. Igaz, Sitkén a nézőtér tartófalai – ahogyan az a rajzon látható – még csak elvétve lettek feltárva.

Az amfiteátrum helye Jászai Balázs (Civertan) 2009-ben készült légifelvételén:

sitke3

A nézőtér lelátóit, nyilván az értékes építőanyag miatt szinte nyomtalanul elhordták s annak egykori földtöltését is majdnem teljesen elegyengették. A helyet később Földvár néven ismerték. Scarbantia (Sopron) amfiteátruma németül szintén Erdburg néven volt ismert a későbbi korokban:

Sopron amfiteátrum.jpg

Egy biztos azonban, amfiteátrumából következően Bassiana is város volt és a későbbi Sitke határában feküdt.

Római kváderkövek egy sitkei kerítésben:

DSC_0055.jpg

(folyt. köv.)

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s