Laganj fekvése

Kevés olyan vár van, amelyikről ugyan okleveles források tudósítanak, mégsem tudjuk elhelyezni a térképen. Ezek egyike a Nagy Lajos rövid életű bolgár bánsága (1365-1369) történetében szereplő Laganj. Annyit tudunk, hogy a Vidin fővárosú nyugati Bolgárország területén három várat védett magyar őrség: Vidint, Belográdcsikot és Laganjt. Ezek közül az első kettő közismert. Laganjt viszont mindeddig senki sem találta.

Ennek magyarázata más nemigen lehet, mint hogy másik nevén szerepel a térképeken és a ma élő lakosság már csak ezen ismeri. Több hasonló példát felsorolhatnék (Zboró és Makovica, Kapi és Maglóc vagy Toboly stb.). Persze ezzel még nem nagyon vagyunk közelebb a megoldáshoz, mert akkor Északnyugat-Bulgária és a középkorban még hozzá tartozó szomszédos szerb területsáv bármelyik vára szóba jöhet.

Egy amatőr kutató, Simon Zsolt oldotta meg a problémát. Ezt először kétkedéssel fogadtam. Arról van szó ugyanis, hogy kiválasztotta a terület Belográdcsikhoz hasonlóan rendkívül extrém fekvésű, sziklás hegytetőn épült, kiválóan védhető várát, a ma Szerbiához tartozó, de bolgár-határmenti, a Fehér-Timok forrásvidékén lévő Szvrljiget (Svrljig). Ennek 5 mássalhangzóval kezdődő nevébe nyilvánvalóan beletörik a magyarok nyelve, tehát inkább a könnyebben kimondható Laganjt használták – vetette fel a kutató.

Rá kellett azonban jöjjek, hogy az azonosítást illető tamáskodásom alaptalan! Nagy Lajos ugyanis 1368 októberének végén a Szvrljighez közeli, Moravica-menti Szokol vára (ma Sokobanja) alatt táborozott.  Ennek aligha lehetett más oka, mint a magyar uralommal elégedetlen bolgárok által ostromolt Laganj (Svrljig) felmentése. A magyar király a Duna-menti Kevéről (szerb: Kovin) a lehető legrövidebb úton, az akkor baráti Szerbián keresztül sietett oda.

Szvrljig tp1.jpg

Felhívnám a figyelmet a váralja-település magyar eredetű ‘város’ nevére is! Aligha a négyéves, átmeneti magyar uralom idején keletkezett. Az ugyanis történelmileg csak egy pillanat volt.

A vár alaprajza Aleksandar Deroko művéből:

Szvirljig

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s