Szokol a Moravica mellett

Magam jelenleg 8 Szokol nevű várról tudok a délszláv területeken. Ez nem meglepő, hiszen a sólymok által kedvelt sziklás hegyek egyben várépítésre is alkalmasak. Mivel magyar történészek gyakran nélkülözték a megfelelő térképi, földrajzi tájékozottságot, könnyű volt ezek adatait összekeverni. Így járt ezzel a Lajos király 1368-as oklevelét elsőként publikáló Nagy Imre is, aki “kijavította” az abban szereplő Szokol vár fekvését Bulgáriáról Boszniára. Ez messziről nézve nem is volt annyira durva hiba, hiszen Lajos 1363-ben valóban ostromolta az egyik boszniai – a Jajcától nyugatra eső, Pliva-menti  – Szokol várat. 1368-ban azonban Kevéről kiindulva Bulgáriába indult a magyar sereg s a szerbiai Nis közelében található, Moravica-menti Szokol vár mellett táboroztak (annyit tévedett az oklevél írója, hogy Szokol ugyan a bolgár határ mellett, de még Szerbiába esett).

A három, magyar őrség által védett fontos vár (Laganj, Belográdcsik és Vidin) felmentését célzó 1368-as hadjárat útvonala:

1368-as hadjárat

A hadjárat helyszíni tapasztalatai és talán a Szörény várában Vladiszláv (Lajk) havasalföldi vajdával, a bolgár cár sógorával folytatott tárgyalások eredményeképpen, 1369-ben a magyar várőrségeket kivonva, visszabocsátotta – formailag magyar vazallusként – Északnyugat-Bulgáriát az addig magyarországi fogságban tartott Iván Szracimir cár kezébe.

Szokol vár történetéről keveset tudok. Először 1172-ben került az Nemanja István szerb nagyzsupán birtokába. A bolgár-szerb határ alakulásának története nem ismert pontosan. Csak annyi bizonyos, hogy a 13. században még jóval nyugatabbra húzódott a mainál. 1368-ban azonban Szokol a Lázár szerb fejedelem által ellenőrzött területhez tartozhatott.

A vár fekvése modern térképen. felhívnám a figyelmet a magyar eredetű ‘vásár’ szót tartalmazó helynévre is:

Sokobanja 1.jpg

Alaprajza:

Szokolác

A felsővár látványa nyugatról:

Szokol Sokobanja 1.JPG

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s