Novo Brdo

A középkori Szerbia legdélibb magyar vonatkozással is bíró vára a koszovói (rigómezei) Prištinától délkeletre található Novo Brdo. Lazarevics István despota itteni várnagya 1413-ban szeri Pósafi Péter volt. Hogyan kerülhetett egy csongrádi atyafi a szerb uralkodó szolgálatába?

Simán és magától értetődően. Zsigmond király ugyanis 1408-ban átadta a Szávától délre eső magyar érdekeltségeket, Macsót és Belgrádot a szerb fejedelemnek. Ezt 1411-ben hatalmas magyarországi birtokadományozások (Debrecen, Tokaj stb.) is követték.  Ilyen formán a török és magyar hatalmak közt őrlődő, korábban szebb napokat is látott balkáni állam betagozódott az ütközőállam szerepét játszó korabeli magyar vazallusok, Bosznia és Havasalföld közé.

Természetes módon a magyarországi birtokok kezelését zömmel magyar emberekkel intézte István despota*, akik közül néhányat aztán a szerbiai igazgatásban is alkalmazott. Így került Pósafi Péter az ezüstbányáiról is nevezetes Novo Brdo várának élére.

(* A despota nem az illető fejedelem basáskodó hajlamára utalt, hanem a bizánci császár által adományozott megtisztelő cím volt!)

A vár a Google Earth felvételén:

Novobrdo mh 2017

Alaprajza (A. Deroko nyomán):

Novo Brdo

Térképen:

Novobrdo tp1.jpg

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s