Trianon 97 éve

Nagyon ritkán írok mostanában politikai témáról. Mondhatnám persze történelminek is, de annak sajnos politikailag erősen fertőzött része lett a lassan százéves – vesztett háborút lezáró – béke.

Nem helyeslem, hogy azt a politikai demagógia céljára használják. Egyenesen hülyeségnek tartom, hogy “nemzeti összetartozás” címen ezt a gyásznapot úgymond még évente meg is “ünnepeljük”. Egyike a sehová sem vivő magyar köldöknéző, szomorkodó “ünnepeknek”, ami csak a demagógiáról, a nacionalizmus öncélú szításáról szól. Lényege ugyanaz mint Horthy idején, a figyelem elterelése más kérdésekről. Az a húsz év nonstop trianonozásból, zsidózásból és kommunistázásból állt, most részben a migránsozás játssza el ugyanazt a szerepet (Trianon már túl régen volt). A lényeg az, hogy ne a kormányzati giga-hazudozással és az ország kifosztásával, javainak magánzsebekbe tömésével foglalkozz, hanem helyette inkább lelkesen, sírva vígadva magyarkodjál egy nagyot!

Ugyanígy messzemenően helytelenítem a Budapesten született 1920-as évekbeli  szomorkás műdal, az ún. “székely himnusz” vigyázz állásban való eléneklését. Azzal a valódi himnuszunk méltóságát sértjük. Másrészt akaratlanul is azt a hamisságot terjesztjük, hogy a székelyek nem is igazán magyarok. Ugyanis, ha magyarok – ahogyan természetesen azok, akkor ugyanaz a himnusz az övék is, mint a többi magyaré.

A politikai demagógia helyett jobb volna egyszer komolyan végiggondolni és elemezni az alábbi kérdéseket:

El lehetett volna kerülni vajon a soknemzetiségű ország felbomlását? Talán igen – bár valószínűbbnek tűnik, hogy nem.

Vissza lehet-e állítani a történelmi Magyarországot? Van-e rá igény másokban is? Nem, nincs.

Meg kell-e békülnünk az elmúlt évszázadban kialakult helyzettel? Tehetünk érdemben a határon túli magyar kisebbségekért? Igen, igen.

Akkor teszünk-e jót velük, ha szítjuk a magyar nacionalizmust? Netán jobb volna végre őszintén megérteni a többiekkel közös múltat? Nem, nagyon is!

Manipulálni, hazudni, a tudatlanságot kihasználni a célszerűbb – vagy esetleg okosabb dolog tárgyilagosan és alaposan megismerni a múltat és a jelent? Utóbbi.

Trianoni etnikumok

(A diagram azt a teljes Magyar Királyságot mutatja, melyet a Trianon-matricákon látunk, tehát Horvát-Szlavónországot beleértve. Szokás csak a Drávától északra vett területek számaira hivatkozni, ahol valamivel kedvezőbb, már 54 % volt a magyarok részaránya – szemben a tengerpartig terjedő teljes ország területén mért 49 %-al.)

Reklámok

Trianon 97 éve” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Sajnálom ezeket a gondolatokat, peddig szívesen olvasom a többi (várkutató) bejegyzéseket.

  Válasz
  • Természetes dolog, hogy ahány ember, annyi vélemény! Az enyém az, amit leírtam. Másé pedig más…virágozzék száz virág 🙂

   Válasz
 2. Teljesen egyetértek ezekkel a gondolatokkal … mert a “nagymagyaroknak” az eszébe sem jut , hogyha holnap arra ébrednénk visszacsatoltak mindent …. belerokkanna minden és mindenki ! Ebbe a kis országba nem tudunk rendet tenni ….

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s