Gradec vára Schitu Topolniţei mellett

Írhattam volna románul Grădeţ formában is, de a román nyelv és kiejtés szabályait nem ismerő olvasó számára nagyon idegenül hatna. A patak és a völgyében épült monostor nevét magyarosan Topolnicának ejtjük. Mind a kettő – a Gradec és a Topolnica is – szláv név! A hely 20 km-re északra esik Szörény (Turnu Severin) városától s többen helytelenül az oklevelekben szereplő Görény várával azonosították.

Valójában nem ismerünk hozzá köthető történelmi adatot. Pontosabb keltezésre persze alkalmatlan régészeti leletek szerint a 13-14. században használták. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nem hallunk róla az elbeszélő forrásokban vagy korabeli oklevelekben? Vagy esetleg korábbi volna?

Gradec tp1.jpg

A vár alaprajza (M. Davidescu nyomán):Gradec

Megjegyzem, ha bármit kissé megpiszkálunk, máris kiderül hogy szinte minden mindennel összefügg s még egy ismeretlen történetű vár kapcsán is olyan alapvető kérdéseket kell megválaszolnunk, mint például a román nép mai lakóhelyére költözésének időpontja. Máris a kontinuitás-elméletnél, illetve annak ellenkezőjénél, a  déli bevándorlás Cantacuzino krónikában leírt történeténél tartunk. Erre utóbbi szerint éppen a Duna “Szörény tornya” melletti átlépésével került volna sor. Tehát ha elfogadjuk a legrégibb román elbeszélő forrás adatát (mi mást tehetnénk?), akkor Szörény régebbi vára még a románok itteni megjelenését megelőző időből származik!

Logikusan hangzik, hogy mivel Gradec nevét még szlávok adták, ez a vár is az 1186 utánra tehető román beköltözés előtti időben épült! Érdekes kérdést vet fel Szörény neve is, melyről itt korábban már leírtam, hogy azzal a Sorinus lovaggal lehet kapcsolatban, akit 1091-ben I. (Szent) László király a pápához küldött követségbe. Talán ekkoriban, a Magyar Királyság délkeleti, Bulgária felé történő expanziója idején épülhettek a környék ismeretlen történetű várai?

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s