Borzafő

Viszonylag kevés olyan középkori várunk van, melynek nem ismert a konkrét helye. Valahol Resicabánya (románul: Reşiţa) környékén, a Berzava – régi magyar nevén Borza – folyó mentén, annak forrásaihoz viszonylag közel keresendő Borzafő vára. Hasonlóan a közeli Krassófőhöz, amelyik a Karas (középkori formában: Krassó) mentén lévő hegyen található.

Borzafő létezéséről 1370-ben értesülünk, amikor – mint általában a korabeli várak – királyi kézen volt. Utóbb egy ideig az Al-Duna menti végvárak utánpótlását, háttérbázisát erősítette ez a váruradalom is. Mint ilyen volt 1429-35 között a német lovagrend kezelésében. Albert király 1439-ben Krassófővel együtt két szerb származású főúrnak, Orbonász Györgynek és Vukasinnak adományozta. A török időkben (1552-1718) már nem hallunk róla. Napjainkra pedig a helye is feledésbe merült.

Ilyen esetben nincs más lehetőségünk, mint elővesszük a térképet s keresünk rajta olyan hegyet a Berzava mentén, ahol elképzelhető egy középkori vár. Egy lehetséges s a mai városhoz közeli fekvése miatt gyanús hely:

Borzafő 1.jpg

Mikor épülhetett az egyelőre a helyszínen beazonosításra váró Borzafő vára? Röviden: nem tudjuk. Bővebben: valószínűleg az Árpád-korban. A hasonló hegyi várak ugyanis általában a 12-13. században épültek. A környék akkori birtokviszonyairól csak igen szerény ismeretekkel rendelkezünk, tehát az építtető személyére, családjára tippünk sincs.

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s