Visonta

A Mátraalján található Visonta községben okleveles adatokból tudhatóan 1348-ban és 1358-ban is egy toronyhelyet tartottak számon. Az Aba nemzetség Visontai ágának tagjai közt osztották fel a falu telkeit s ennek során említik egy régi kőhíd közelében a Toronyhely nevű telket.

A névből kiderül, hogy I. (Nagy) Lajos uralkodása idejére már csak a helye volt meg egy Árpád-kori lakótoronynak. De hol lehetett az konkrétan? – merül fel a jogos kérdés. Ha lexikonszerű objektivitásra törekszünk, akkor azt mondhatjuk, hogy mivel a torony maradványai ismeretlenek, nem tudjuk.

Pedig nagyon érdekes volna megfejtenünk, hiszen alig ismerünk falu belterületén lévő nemesi erődített lakóépületet,  a későbbi kastélyok Árpád-kori elődjét.  S ha biztosat nem is tudunk mondani, azért valami logikus tippünk csak van! Magam a plébániatemplom szomszédságában, a falu közepén keresném. Mivel a telket név szerint számon tartották, mint egykori földesúri lakóhelyet és a falu legjelentősebb hídja is a közelében van, a kataszteri térképen pirossal kiemelt – tehát masszív anyagú – épület elődjének sejtem.

Visonta 1886.jpg

A műholdképen a kataszteriről hiányzó hidat is látjuk, meg azt is hogy ma már nincs meg az 1886-os térképen ábrázolt régi – talán a lakótorony köveit is magába foglaló – épület:

Visonta mh

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s