Kőszárhegy titka (2.)

Mivel rám semmilyen titoktartási kötelezettség nem vonatkozik, elárulhatok olyan részleteket, amelyek nem veszélyeztetik a Seuso-kincs még földben lévő részének sorsát. Az 1976-ban előkerült, a szemtanú és a tárgyakat Sümegh-gel együtt felszedő Lelkes Ferenc beszámolója szerint az aranyozott ezüst edényeket, kancsókat tartalmazó két rézüst 1,5-2 m mélyen volt, a még a lelőhelyen maradt további tárgyakra is ilyen mélységben számíthatunk. Tehát csak komolyabb földmunkával lehet hozzájuk férni, ami feltűnés nélkül nehezen oldható meg.

Nem véletlen hogy annak idején is gépi földmunka – egy pincetér kimarkolása – vezetett a kincs megtalálásához. Ezt persze leginkább én mondom  – mások egyéb verziókat is elképzelhetőnek tartanak (szerintem alaptalanul). Csak azért hangsúlyozom, mert igazán nem volna szerencsés, ha a szigetvári Szulejmán-türbéhez hasonlóan mások lopnák el tőlem a megtalálás “dicsőségét” (a Szigetvárhoz tartozó zsibóti szőlőhegyen ugyanis én már 2002-ben pontosan azonosítottam a türbe helyét – csak ezt újabban Pap Norbert és társai elhazudják – illetve következetesen “elfelejtik” megemlíteni!).

Az általam megjelölt – legvalószínűbbnek tartott – pince környezetének kutatása kétféle eredményt hozhat:

  • kiderül hogy telitalálat
  • vagy nem

Utóbbi esetben sem a megfejtés módja lesz a hiba, hanem tovább kell keresni a valódi pincét! Az eddigi nyomozás során magam is több esetben, a felmerült új adatok, megfigyelések következtében elvetettem egy-egy korábban általam meggyanusított pincét! Nem biztos tehát, hogy a mostani tippem lesz az utolsó – de köztünk szólva – azért nagyon erősen remélem!

A Seusohoz hasonló svájci kaiseraugsti (Augusta Raurica) kincs néhány tárgya:

Römischer Silberschatz von Kaiseraugst

Holnap további részleteket fogok – természetesen ingyen – “elárulni”! Két kulcsfontosságú tanú vallomása ugyanis erősen behatárolja az 1976-os megtalálás helyét. Ezek tovább gondolása vezetett el ahhoz, hogy pontosan (!) meghatározzam azt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s