Soborsin

Az Arad megyei, Maros-menti Soborsin (románul: Săvârşin) fölött impozáns Várhegy emelkedik. Eddigi régészeti kutatások eredményeképpen őskori, azon belül is dák erődítménynek tartjuk.

Soborsin 2

Általános kitérőként jegyzem meg, hogy egyesek etnonacionalista szemléletük miatt “haragszanak” a dákokra, mint a románok elődeire s eleve gyanakszanak ha arról olvasnak hogy egy-egy régészeti lelőhelyen dák leletek vannak. Mondván hogy a “történelemhamisító” románok biztos csak odahazudják azokat. Bezzeg mi, a mindig igazat mondó magyarok ezt nem hisszük el!

Őszintén szólva elég nagy butaság ez. Tudniillik ezek a mélymagyarok ezzel önkéntelenül is elismerik azt, hogy az ókori dákok a románok ősei lennének, pedig dehogy azok! Pontosabban csak abban az értelemben a románok ősei, ahogyan mondjuk a Kárpát-medencében is élt kelták a magyarok elődei is. Magyarán szólva: ugyanannyi köze van a dákoknak a magyarokhoz, a szlovákokhoz stb., mint a románokhoz!

Soborsin várának középkori meglétével, az őskori vár újrahasznosításával kapcsolatban a híres polihisztor, Marsigli 1699-es török-magyar határt ábrázoló térképe érdekes információt közöl! Ugyanis várromot, lerombolt épületet ábrázol itt a (délre tájolt) térkép:

Soborsin m

Középkori vagy török hódoltságkori történeti adatot egyáltalán nem ismerünk róla. A település mint Szád uradalmának egyik falva bukkan fel 1479-ben. Neve szláv eredetű és – mai formájában – román közvetítéssel került a magyarba. Nem tudjuk tehát, hogy a Marsigli ábrázolta várat ki és mikor építhette, birtokolta.

Ha van ebből valami általánosítható tanulság, az az hogy szerényebbnek kell lennünk, amikor a történelemről meglévő ismereteinkre gondolunk!

tamogatas-2016

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s