Brodár a Drina mellett

A nehezen járható, de rendkívül festői Drina-völgy egyik alig ismert történetű vára Brodár. A boszniai Visegrádtól északnyugatra nem messze található, a folyó bal partján.

Brodár Hrtar mellett

(a művészi kép forrása: Google Earth)

A Pavlovicsok egyik vára volt. Birtokosai a boszniai királyság legnagyobb urai közé tartoztak és a Hercegovinát megalapító Vukcsics István riválisai voltak. Címerük érdekes példája mindannak, amit a középkori Bosznia jelent. Valódi nyugati típusú lovagi címer, alighanem magyar hatásra:

Pavlovici_Grb

A környék csak 1373 után került I. Tvrtkó – leendő – boszniai király uralma alá. Előtte még a Dusán-féle szerb birodalomhoz tartozott. Igaz, Tvrtkó is, utódival együtt “Bosznia és a szerbek királya” volt. Nem tudjuk, hogy a magyarul ‘révész’ jelentésű Brodár vára mikor épült. A hosszú oszmán uralom alatt (1463-1878) nem hallunk róla. Jelenleg is ismeretlen a magyar vártúrázók számára!

A vár térképi helye:

Brodár-Hritár

Érdekes a vár fölötti hegy Kraljeva Stijena, magyarul ‘király szikla’ neve is. A szemközti, jobbparti hegyen szintén egy jelentős, de ismeretlen történetű várrom (Hrtar) található.

tamogatas-2016

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s