Alagút vagy barlang?

Magam abszolút nem hiszek “alagutak” létezésében, noha természetesen tudom, hogy főleg a bányászat miatt lehetnek régi mesterséges föld alatti vágatok. A mészkőben képződhetnek természetes üregek is, melyeket a leszivárgó csapadékvíz alakít ki évezredek alatt. Ez pedig barlangászati, geológiai kérdés, melyhez szintén nem értek.

Mindez a Seuso-kincs kapcsán jutott eszembe, amivel kapcsolatban rengeteg elvarratlan szálat ismerünk. Ezek egyike a 2007-ben elhunyt Somogyi Lajosné (Katalin) Tóth Sándor újságírónak elmondott története. A Sárkesziben élt hölgy 1976-ban, éppen a kincs előkerülése körüli napokban ismerkedett meg Sümegh Józseffel, aki a kincsek elszállításához és újbóli elrejtéséhez kért segítséget tőle.

Amikor először olvastam az általa elmondottakat, mesének gondoltam azokat. De mi van akkor, ha nem az? Például amikor azt említette, hogy éjszaka, kikapcsolt világítással a fehér sziklák mellett lehetett volna odamenni a Sümegh által kért helyre…

Kőszárhegy környékén másutt nincsenek fehér sziklák, mint magában a bányában. Nem állítok semmit, csak kérdezem: mi ez az üreg?

üreg messziről.jpg

Közelebbről:

Üreg

A napokban készült fotót László János és Jászay Balázs barátaimnak köszönöm!

http://www.civertan.hu

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s