Mese vagy valóság? Seuso-kincs vagy valami más?

Tartalmából következően 2000-ben készült az a világhálón különböző dátumokkal fellehető riport, amelyben  Havasi Péter felsősomlyói lakos mesél 1944 decemberi élményeiről. Dézsy Zoltán mikrofonjába mondta az alábbiakat:

“Igen, itt volt két katonatiszt. Én beteg voltam és bent feküdtem az ágyban, mikor ez a motoros idejött, ez a hadnagy és vette ki abból az oldalkocsiból ilyen régiségi  izéket és a kicsinyeket azokat behozták s az oldalkocsi teli volt ilyen – hát olyan edényekkel…

Olyan volt ez az öt darab, amit behoztak, vagy hat, mert öt pohár meg az izé, olyan mint ami le van fényképezve. Olyan volt ez a’, amit a századosnak odaadott az izé s a többit azt elvitte. Az nem maradt itt az oldalkocsiban. Az elment valahová az a hadnagy, de hogy hová, azt nem tudom.

(Később kihallgatta ennek a két tisztnek a beszélgetését!)

Igen, hát hogy végre elrejtették a hat ládát. Hat ládáról volt szó, azt elrejtették valahol és berobbantották. Mondta a századosnak, hogy rendben van az izé, el van rendezve. A hat láda el van rejtve, a négy katona meg meghalt. Fölrobbantotta őket gránáttal a hadnagy. Azt mondta a századosnak, hogy fölrobbantottam őket, beitattam őket előtte, hogy nem éreztek semmi fájdalmat – ennyit mondott.

(Mi lett a holttestekkel?)

Hát azokat elásták a nagy szilfánál, de én azt nem tudom megmondani hogy hol volt az a …Volt egy kút, de most nem tudom megmondani, hogy hol van az a kút, mert itt gaz, mindenhol csak gaz van.

(Havasi Péter a tisztek beszélgetéséből azt vette ki, hogy egy régi bányaalagútba robbantották bele a kincseket…)

Két térkép volt, az egyiket a századosnak adta, a másik őnála maradt. A térképen lehetett rajta az, hogy hol van az izé elrejtve.”

Havasi Péter

Havasi Péter 13 éves volt akkor. Elméleti és gyakorlati kérdés is egyben: komolyan vehetők egy gyerek állításai?

(holnap elemzem!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s