Felsősomlyó-puszta, 1944

Tegnap közzétettem Havasi Péter 1931-es születésű felsősomlyói lakos, Dézsy Zoltán mikrofonjába 2000-ben elmondott visszaemlékezésének szó szerinti leiratát. Kulcsfontosságú tény, hogy ténylegesen előkerült ott a történetben említett 4 magyar honvéd egymás mellé temetett holtteste! Vagyis a történet nem lehet légből kapott.

Annak lényege pedig az, hogy motorkerékpár oldalkocsijában egy magyar hadnagy 1944 decemberében odahozott kancsót, poharakat és mindenféle más a Seuso-kincs tárgyaira emlékeztető holmit Felsősomlyóra bemutatni a parancsnokának, egy századosnak. Később pedig arról számolt be, hogy hat ládában biztonságba helyezték azt egy “bánya-alagútban”, majd az elrejtést végző, alaposan leitatott négy sorkatonát a hadnagy kézigránáttal likvidálta. Egy nagy szilfa alatt temették el őket. A hadnagy két példányban vázlatot is készített a rejtekhelyről – a százados és saját maga számára. Nyilván azzal a céllal, hogy majd a háború után elő tudják szedni a “zsákmányt”.

Kérdés: hol volt a közelben bánya? Nos, a Szárhegy északkeleti nyúlványa alatt 1938 óta egy ólomércbánya működött.

A korabeli térképre rajzoltam a Szabadbattyánhoz tartozó Felsősomlyót és tőle keletre a bányát:

Felsősomlyó tp.jpg

Mindez erősen meseszerűnek hangzik s szinte hihetetlen. A palacsintának a próbája azonban az evés! A fő kérdés: van-e a bányában nyoma 6 db. nagyméretű honvédségi láda elrejtésének?

Vajon látta-e ezeket utóbb más is?

(folyt.köv.)

Reklámok

Felsősomlyó-puszta, 1944” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nem valószínű, hogy egy akkor működő bányába rejtettek volna bármit is. Ámde az ilyen helyeken tömegével találni korábbi korokból származó, felhagyott tárnákat, vágatokat. Talán egy ilyenre bukkant rá S.J.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s