A legfontosabb tanú, vagy csak egy mellékszál?

Amikor a Seuso-kincs lelőhelyét próbáljuk megismerni, egymástól jelentősen eltérő, sőt nyilvánvalóan kizáró tudósításokkal találkozunk. Biztosan vannak közöttük hamisak és nem a tárgyhoz tartozók is.

A legfontosabb maga a feltételezhető (mert még ez sincs bizonyítva) megtaláló, Sümegh József lenne, de ő 1980. december 14-én meghalt. Az ő segítője volt Lelkes Ferenc, aki él ugyan, de vagy nem mond igazat, vagy nem tudjuk a szavait helyesen értelmezni.

Sajnos 2007-ben elhunyt Somogyi Lajosné, Katalin is. Ha hihetünk az általa elmondottaknak, akkor 1976-ban – a kincs előkerülésekor – fontos segítője és első számú bizalmasa volt Sümeghnek. Ha nem mese, amiket ő 2002 és 2007 között Tóth Sándor oknyomozó újságírónak elmondott, akkor ő is elsődleges forrásunk. Sőt, ha valóságosnak gondoljuk a tudósítását, akkor messze a legfontosabb! Már csak azért is, mert magának Sümeghnek a szavait és tapasztalatait örökítette ránk!

Megvallom, magam sokáig egyértelműen mesének véltem a történeteit, de legújabban meginogtam ebben az ítéletemben.

A Sárkeszin élt Katalin (1939-2007) igazolványképe 1970-ből:

Somogyi Lajosné

Meg kell mondjam, olyan ez, mint egy puzzle-játék. Úgy kell kirakni a képet, hogy nem minden darabja van meg s közé keveredtek nem oda tartozó részletek is. Nem akármilyen feladvány! Hogy a rendőrség nyomozói mire jutottak vele, nem tudjuk, mert titkolják (gyaníthatóan semmire sem jutottak…).

Az a kérdés, összerakható-e egy meggyőző kép? Ha sikerül, akkor az eredményt látva azt fogjuk majd mondani, hogy hiszen ez világos, egyértelmű…hogy nem jöttünk erre már eddig is rá?

(folyt.köv.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s